TOP 10 TIPS VOOR het beste BRUILOFT FEEST…THE PERFECT WEDDING PARTY!

Als saxofonist ben ik geen expert in de keuze voor de ringen of de bloemen op jullie bruiloft. Waar ik wel veel van afweet is het organiseren van een goed bruiloft feest en alles wat daar bij komt kijken. Hieronder heb ik een top 10 lijst met tips gemaakt met de meest voorkomende problemen in aanloop naar of tijdens de feestavond. 

Top 10 tips voor het beste bruiloft feest! 

NR.1 GELUIDSOVERLAST

Het belangrijkste punt bij een feest is geluid. Helaas is er bij veel locaties sprake van geluidsoverlast en dit is goed te begrijpen als je als buurtbewoner naast een feestlocatie woont. Echter vertellen niet alle locaties in een voorgesprek dat er beperkingen zijn.

Sommige locaties hebben maar een vergunning op 85 of minder aan decibels (dB). Dit lijkt veel maar als het op feesten aankomt zal iedereen een gevoel hebben dat de muziek te zacht staat.

De geluidsdruk wordt gemeten in decibels en een gemiddeld feest heeft een geluidsdruk van 95 tot 105 dB nodig. Het is zeker niet zo dat een Dj de volumeknop maar open moet zetten en het is altijd kijken wat gangbaar is.

Soms kan een Dj ook niet harder draaien omdat er een “limiter” in het geluidssysteem is opgenomen. Deze zorgt ervoor dat de muziek niet boven een bepaalde hoeveelheid dB’s kan worden gedraaid.

Mijn advies is goed bij de locatie te checken wat de afspraken zijn omtrent geluidsoverlast en laat het zwart op wit zetten hoeveel dB’s geluidsdruk er mag zijn. Daarbij zijn er veel oplossingen te bedenken die een top bruiloft feest garanderen en minder geluidsdruk geven voor de omgeving.

Bruiloft saxofonist Saxojoe
Banner Saxofonist Saxojoe

Zoeken jullie een leuke combinatie voor jullie bruiloft feest in het buitenland?

Bruiloft saxofonist Saxojoe heeft op veel bruiloften en huwelijksfeesten gespeeld in binnen- en buitenland.

Zo heeft u veel op bruiloften gespeeld in Frankrijk, Spanje, Italië en op prachtige eiland Ibiza.

Saxofonist Saxojoe en zijn saxofoon in de club

Nr.2 Afmeting van de feestlocatie

Als bruidsparen gaan kijken bij een locatie realiseren zij zich vaak niet dat de afmetingen van een locatie een rol spelen bij het succes van een feest. Een te grote zaal voor veel gasten tijdens de avond een gevoel van openheid geven. Gasten willen misschien wel dansen maar het komt niet op gang vanwege een te grote ruimte. Mensen willen graag een beetje gezellig tegen elkaar aan staan.

Dit bereik je door een zaal of locatie te kiezen die net iets kleiner is dan het aantal gasten dat je uitnodigt. Verder speelt er nog een item voor het feest. De verlichting is het belangrijkste voor de sfeer van een ruimte.

Een te lichte feestzaal kan de gezellige sfeer wegnemen en weerhouden dat mensen zich op de dansvloer begeven. Qua verlichting zijn er prachtige mogelijkheden om een ruimte sfeervol te verlichten, in elke gewenste kleur.

Bruiloft saxofonist Saxojoe speelt op bruiloft

NR.3 De stroomvoorziening locatie

Het geluid en lichtapparatuur is volledig aangesloten op het stroomnetwerk van de locatie. Het feest gaat beginnen en de cateraar zet de frituur aan. Op dat moment klappen de stoppen van het stroomnetwerk door en is er geen geluid of licht meer.

De juiste stroomvoorziening is dan ook belangrijk. Zelfs het lichtsysteem kan niet op dezelfde groep worden aangesloten als het geluid. De meest ideale situatie is krachtstroom, dit is gelukkig op veel feestlocaties te vinden. Informeer naar de stroomvoorziening bij de locatie.

Bruiloften met saxofonist Saxojoe

Nr.4 Vergunningen locatie

Het grote feest begint vaak rond 21:00. Hier zal een locatie niet zo snel moeilijk over doen maar vaak over een eindtijd wel. Wederom geluidsoverlast is een rede om een vergunning van een locatie te checken. Als er 01:00 in de vergunning staat moet de muziek ook echt uit zijn. Sommige locaties zijn hier heel streng in. En logisch, zij kunnen een boete krijgen en de vergunning kwijtraken

Maar een half uurtje langer door is toch wel zo fijn. Spreek daarom een verwachte eindtijd (01:00) en een maximale eindtijd (01:30) af met de locatie en met ons als artiesten en Dj’s. De maximale eindtijd is dan bindend voor iedereen en de muziek gaat dan ook echt uit.

Bruidspaar met bruiloft saxofonist Saxojoe

Nr.5 Contactpersonen

Een ceremoniemeester of wedding planner is een belangrijk persoon en is de schakel in de communicatie van toeleveranciers en jullie als bruidspaar. 

Er kan altijd iets misgaan en dan is goede communicatie van groot belang. Zaken oplossen is soms een uitdaging maar als een ceremoniemeester of wedding planner niet bereikbaar is wordt het wel moeilijk. Ook een locatie heeft vaak een event- of floormanager die kan bijspringen als er iets verkeerd gaat.

Top10 tips voor het beste bruiloft feest...The Perfect Wedding Party!

Nr.6 Rookmachine en brandveiligheid

Hoe mooi is het om sterretjes en ander rook-producerend materiaal te gebruiken tijdens het feest. Als special effect wordt vaak een “Hazer” of rookmachine neergezet die een fijn rookgordijn in de ruimte creëert. Dit is heel mooi met lichtapparatuur te combineren en heeft zeker een meerwaarden voor een feest.

Maar feestlocaties zijn er niet altijd blij mee vanwege brandalarmen en brandveiligheid. Een Hazer is volledig brandveilig en hierbij komt geen vuur aan te pas. Maar een brandalarm kan dit niet onderscheiden en zal denken dat er brand is. Een simpele check kan voorkomen dat de brandweer op de stoep staat en veel locaties laten om deze rede het gebruik van een Hazer niet toe. Vraag er naar bij de locatie of een rookmachine is toegestaan.

De dansvloer op met saxofonist Saxojoe

Nr.7 Speeches en toespraken

Het is waanzinnig leuk als familie, vrienden of collega’s jullie toespreken met een speech. De timing van een speech kan soms desastreus zijn voor de opbouw van een feest. Is net iedereen lekker aan het dansen en zit de sfeer er goed in, hoor je “plok plok” door de microfoon met “ja dames en heren, geacht bruidspaar, ik wil graag wat zeggen”. De muziek gaat uit en daar komt de speech.

Geen probleem, maar soms duurt een speech een half uur en willen de andere gasten eigenlijk wel weer dansen. Na de speech zal de muziek weer moeten worden opgebouwd om iedereen aan het dansen te krijgen. Maak goed kenbaar wat jullie willen ten aanzien van toespraken en speeches tijdens het feest en communiceer dit met de gasten, ceremoniemeester, band of Dj.

Bruiloft saxofonist Saxojoe speelt op bruiloft

Nr.8 Film afspelen

De film van de dag of een ander vooraf gemaakte video afspelen op de avond is heel gebruikelijk. Een beamer of televisiescherm wordt ergens in de zaal opgesteld. Geen probleem totdat iedereen er om heen staat en alles niet zo goed meer werkt. Het gebruik van verschillende soorten laptops is soms een probleem door het missen van bijvoorbeeld de juiste kabels.

Meestal wordt de Dj gevraagd om het op te lossen en dan proberen wij dat altijd te regelen. Maar ook hierbij geldt dat bij de juiste voorbereiding er een beter resultaat is. De juiste bekabeling wordt van te voren getest of het werkt.

De muziek kan dan worden afgespeeld met de geluidsapparatuur en eventueel is er nog een microfoon aanwezig om te speechen. Laat de ceremoniemeester van te voren checken wat er aan video’s en filmpjes getoond gaat worden.

Saxofonist Saxojoe en de lichtshow met moving heads

Nr. 9 Band versus DJ

Dit is misschien niet echt een tip maar een keuze die jullie vooraf rekening mee kunnen houden. Wat is leuker, een Dj of een band?

De voordelen van een band zijn dat het interactief is. Muziek maken doe je met meerder muzikanten en dat maakt dat een band leuk om naar te kijken. Houd wel rekening mee dat een band vaak een setlijst en pauzes heeft. Hierdoor is een band vaak minder flexibel in de muziekstijlen en genres. Daarbij kan je ook niet verwachten dat een band 1000 nummers kent. Iets wat bij een Dj makkelijk aanpasbaar is.

De voordelen van een dj zijn dat hij/zij het publiek kan lezen. Althans een goede Dj voelt aan waar het publiek naar toe wilt gaan en dat komt het feest vaak ten goeden. Een Dj denk altijd in de opbouw van een feest en dat kan een band ook doen.

Qua techniek is een band lastiger uit te versterken en hebben bands vaak een eigen geluidsman mee. Dj’s hebben het gemakkelijker. Met een mooie Dj-booth en een grote geluidsset is de Dj al snel blij.

Een band is kostbaarder om in te huren voor jullie bruiloft of huwelijksfeest. Maar het blijft fantastisch om livemuziek te hebben op jullie feestavond!

Saxofonist Saxojo en Disco bal

Nr.10 Geniet!!!

Laatste advies voor een prachtige en mooie feestavond…geniet ervan! Ik heb in de afgelopen jaren te veel bruiloften meegemaakt waarbij het bruidspaar vergat om te genieten.

Een bruiloft is een hectische maar mooie dag en hoe je het ook invult, het blijft spannend of alles wel goed gaat. Maar de avond zelf is geluk, laat alles los en ga feestvieren! Mochten jullie vragen hebben over de organisatie van de perfecte feestavond, neem contact op!

De beste feesten vier je met saxofonist Saxojoe
Scroll to Top